در مقالهای جدا، راههای کسب درآمد از محتوا را بررسی کردیم که یکی از آنها استخدام در یک کسبوکار بهعنوان کارشناس تولید محتواست. بعد از انتشار مقالهٔ «تولید محتوا چیست» تصمیم گرفتیم دربارهٔ شغل تولید محتوا هم مقالهای اختصاصی آماده کنیم تا بتوانید از این راه به درآمدی مطمئن برسید.
بر اساس تجربهٔ خودم، قرار است در این مقاله از زوایای مختلف به این موقعیت شغلی نگاه کنم؛ از فهرست زیر هم میتوانید برای رسیدن به پرسش خاص خودتان استفاده کنید.
فهرست مطالب
کارشناس تولید محتوا کیست؟
کارشناس تولید محتوا کسی است که وظیفه دارد محتوای موردنیاز کسبوکار را آماده کند؛ حالا چه محتوایی؟ حقیقت این است بستگی به شرایط استخدام دارد؛ ولی در ایران، کارشناس تولید محتوا بیشتر به محتوای سایت گره خورده است.
متاسفانه خیلیها کارشناس تولید محتوا را با مترجم اشتباه میگیرند. ما در مقالههای مختلف اشاره کردیم محتوایی برای کسبوکار مفید است که طبق اصول بازاریابی نوشته شده باشد؛ پس صرفاً ترجمهٔ مقالههای خارجی، شما را به کارشناس تولید محتوا تبدیل نمیکند.
حالا چرا به این موضوع اشاره کردم؟ تا به اینجا برسم که بگویم: برای اینکه بتوانید از محتوا به درآمد خوبی برسید، یک حوزه را انتخاب کنید که یا تخصص دارید یا با آن آشنا هستید.
در بخش مهارتها، به این موضوع بیشتر میپردازم. اینجا اجازه دهید بهصورت کلی بگویم چه محتواهایی را ممکن است از شما بخواهند:
- پستهای بلاگ سایت
- متن لندینگ پیج
- کپشنهای اینستاگرام
- نوشتن سناریو برای محتوای ویدئویی
- محتوای شبکههای اجتماعی (ضبط ویدئو، ایدهپردزای، ساخت ویدئوی سرگرمکننده و…)
- ایبوک
- کیس استادی
- محتوای صوتی
حالا تعریف خودم را کامل کنم:
کارشناس تولید محتوا یک متخصص حرفهای در تولید محتوای ارزشمند و جذاب برای برآوردهکردن اهداف کسبوکار از طریق انواع محتواست.
خب، دیدیم منظور از شغل تولید محتوا چیست. برویم با هم نگاهی به انواع موقعیتهای شغلی بیندازیم.
در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد میگیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!
مشاهده دورهانواع شغل تولید محتوا
با توجه به درخواست کسبوکار، شغل تولید محتوا میتواند متفاوت شود. منظورم چیست؟ مثلاً ممکن است شما بهطور اختصاصی برای تولید محتوای سایت استخدام شوید یا نه، برای شبکههای اجتماعی.
اگر موافق باشید، در این بخش به چند شغل تولید محتوا که در ایران تقاضا برای آنها وجود دارد، بپردازم.
شغل تولید محتوا برای سایت
تقریباً محبوبترین بخش بازار، همین بخش است که شما برای تولید محتوای سایت استخدام شوید. خب، چه کارهایی انجام میدهید؟ کارهای زیر جزو وظایف اصلی شماست:
- تولید محتوای سئوشده طبق بریف
- آمادهکردن بریف (این مسئله به توافق تیم سئو و محتوا بستگی دارد)
- نوشتن متن لندینگ پیج
- نوشتن محتوای دانلودی مثل ایبوک آموزشی یا نمونههای موردی
یک نکته هم باید اینجا گوشزد کنم تا از تبدیلشدن به «کپیکار» دور بمانید:
با موضوع غریبه نباشید؛ مثلاً وقتی هیچ تخصص یا دانشی دربارهٔ پزشکی ندارید، نمیتوانید کارشناس تولید محتوا سایت پزشکی مثل طبیبینو باشید.
وقتی میتوانید به کسبوکار کمک کنید که بهغیر از هنر نویسندگی، دید بیزنسی داشته باشید؛ در این صورت است که میتوانید با محتوا به کسبوکار کمک کنید به اهداف خود برسد.
از طرفی، محتوای سطحی را هوش مصنوعی هم میتواند آماده کند. جایی که شما بدانید چطور با محتوا مشکل مخاطب را حل کنید، جایی است که موفق میشوید. به این مسئله همیشه فکر کنید: آیا مشتری بعد از مصرف محتوای من خوشحال میشود؟
در آخر اینکه مسئولیتپذیر باشید. حتی محتوای سرگرمکننده هم میتواند به کسی آسیب برساند؛ مثلاً فکر کنید برای سرگرمی، کلیشههای قومیتی یا جنسیتی را تقویت کنید.
اگر با تولید محتوا برای بلاگ سایت شروع کردید، پیشنهاد میکنم تولکیت ارزیابی محتوا را دانلود و کیفیت کارتان را همیشه ثبت کنید.
شغل تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی
کارشناس تولید محتوای شبکههای اجتماعی یک تفاوت بزرگ با کارشناس بالایی دارد: زندگی او شبکههای اجتماعی است.
مسئلهٔ اصلی اینجا این است که چطور با کمک محتوا هم بتوانیم کسبوکار را به اهداف خود در شبکههای اجتماعی برسانیم و هم مخاطب را درگیر کنیم؛ آن هم جایی که روزانه هزاران محتوای عالی منتشر میشود.
اینجا شما باید کار با نرمافزارهایی مثل فتوشاپ یا ابزارهای تولید محتوا مثل اینشات و Canva را هم بلد باشید. خلاقیت بیشتری هم در شبکههای اجتماعی نیاز دارید و باید مدام ترندها و تغییرات را زیر نظر داشته باشید.
مثلاً خودتان باید بتوانید با Canva یک پست اسلایدی یا استوری بهدردبخور آماده کنید یا با اینشات، ریلزی جذاب بسازید تا از موزیکهای ترند برای افزایش فالوور اینستاگرام بهره ببرید.
باز هم اینجا باید تخصصی برای یک حوزه کار کنید تا موفق شوید. از طرفی، تفاوت جنس کار کسبوکارهای B2B مثل یکتانت را با کسبوکارهای B2C مثل بانی مد را بدانید. این موقعیت شغلی را در ایران اغلب بهعنوان «ادمین اینستاگرام» میشناسند که کارهای زیر را انجام میدهد:
- نوشتن کپشن
- ساخت ویدئو
- پاسخگویی به مخاطب در بخش نظرات و دایرکت
- ثبت گزارش و تجزیهوتحلیل عملکرد پیج
- ایدهپردازی و جذب فالوور
پادکستر یا تولیدکنندهٔ ویدئوکست
شاید با یک آگهی شغلی روبهرو شوید که اعلام کند به یک تولیدکنندهٔ پادکست یا ویدئوکست نیاز داریم. شخصی که این مسئولیت را قبول میکند، باید با اصول ساخت پادکست و ویدئوکست آشنا باشد.
چه کارهایی؟ نوشتن سناریو برای پادکست یا ویدئوکست، انتخاب استودیو برای ضبط، برقراری ارتباط با مهمانها، مهارت کار با ابزارهای ضبط صدا و تصویر و… بر عهدهٔ اوست.
چنین فردی کانالهای انتشار پادکست و ویدئوکست را میشناسد و میداند چطور محتوا را باید بارگذاری کند.
از طرفی، کارشناسی که برای تولید ویدئوکست استخدام میشود، باید با برخی موارد مثل نورپردازی هم آشنا باشد تا بتواند محتوای باکیفیتی آماده کند.
شغل تولید محتوای ویدیویی
این افراد همان کسانی هستند که میدانند چه روایتی در ویدئو میتواند مخاطب را عاشق کسبوکار کند؛ حالا ممکن است ویدیو معرفی محصول باشد یا ویدئوی پشتصحنه! اینجا دیگر فقط مسئله، سناریونویسی نیست و پای ضبط ویدئو، تدوین آن و کار با ابزارهای آن، گویندگی و… وسط است.
برای آشنایی بیشتر، یکی از آگهیهای موجود را انتخاب کردم:
خب، آیا قرار است بهصورت اختصاصی فقط یک نقش داشته باشید یا بلد باشید انواع محتوا را تولید کنید؟ اینجا هم باید بگویم به کسبوکار بستگی دارد.
اگر کسبوکاری انواع محتوا را درک کند و بداند دقیقاً چه چیزی نیاز دارد، شما را به مرد هزارچهره تبدیل نمیکند؛ ولی معمولاً برای کنترل هزینهها، کسبوکارهای کوچک چند کار مثل تولید محتوای بلاگ و شبکههای اجتماعی را به یک نفر میسپارند.
برویم با هم شرح وظایف کارشناس تولید محتوا را بخوانیم؟
وظایف کارشناس تولید محتوا چیست؟
در بخش قبلی با یکدیگر دیدیم ممکن است «کارشناس تولید محتوا» برای کارهای متفاوتی استخدام شود. بسته به این مسئله، وظایف کارشناس محتوا با دیگری متفاوت است. در این بخش، وظایف ۲ سمت شغلی «تولید محتوا برای سایت» و «تولید محتوا برای اینستاگرام» را با یکدیگر مرور میکنیم.
وظایف کارشناس تولید محتوا برای سایت
اول وظایف را بخوانیم:
- آمادهکردن متن پست بلاگ بر اساس اصول سئو
- آمادهکردن رپرتاژ آگهی
- انتشار پستهای بلاگ
- تولید محتوای بصری
- همکاری با تیم سئو برای افزایش ترافیک سایت
- همکاری با تیم گرافیک برای تهیه محتوای بصری
- آمادهکردن متن لندینگ پیج
- ویرایش و کنترل کیفیت محتوا
- گزارشدهی به مدیر محتوا
- تعامل با مخاطبان سایت در بخش کامنتها
خب، برای انجامدادن هرکدام باید کارهایی در روز انجام دهید؛ مثلاً برای آمادهکردن محتوای مناسب و فایدهدار برای بلاگ سایت، ممکن است بریف مختصری در اختیارتان بگذارند و نیاز باشد کیورد ریسرچ (تحقیق کلمات کلیدی) را خودتان پیش ببرید.
علاوه بر اینکه نیاز است دربارهٔ هر موضوع جداگانه تحقیق کنید تا متنی منحصربهفرد بنویسید، در برخی مقالهها هم باید با سایر تیمها مثل تیم محصول همکاری کنید. یک نمونه را در تصویر زیر میبینید:
وظایف کارشناس تولید محتوا در ابتدا کار تقریباً همان مواردی است که بالا گفتم؛ ولی در سطوح بعدی (میدلول) تولید برخی محتواها و سایر کارها هم مثل چند مورد زیر به شما سپرده میشود:
- تولید محتوای دانلودی از جمله کیس استادی و ایبوک
- یافتن گپها و آپدیت مقالهها بر اساس عملکرد
- ارزیابی کیفیت تولید محتوا
- آموزش نیروهای جدید
- جذب نویسنده
- مدیریت نویسندهها
- همکاری با مدیر محتوا برای تنظیم تقویم محتوا
در آخر هم جا دارد به یک نکته اشاره کنم: ممکن است بر اساس تیم محتوا، وظایف با چیزی که میبینید متفاوت باشد؛ مثلاً حتی ممکن است تولید محتوای صوتی هم به شما سپرده شود.
یک نمونه آگهی شغلی هم در اینجا ببینید:
وظایف کارشناس تولید محتوا برای اینستاگرام
جنس تولید محتوای اینستاگرام با سایت خیلی فرق دارد؛ اینجا بیشتر از هرچیزی محتوای ویدئویی محبوب است. همین تفاوتها باعث میشود وظایف هم متفاوت شود که در ادامه موردی میخوانیم:
- نوشتن کپشن قانعکننده
- انتخاب هشتگ و موزیک برای افزایش شانس دیدهشدن
- ایدهپردازی
- انتشار پست و استوری طبق تقویم محتوا
- ادیت محتوای ویدئویی
- گزارشگیری و بررسی عملکرد تولید محتوا
- تولید محتوای مناسب برای استوری
- سناریونویسی برای محتوای کمپین فروش در اینستاگرام
- آمادهکردن محتوای بصری (پست اسلایدی یا ریلز)
- تعامل با فالوورهای پیج در کامنت و دایرکت
معمولاً اغلب کسبوکارهای کوچک مدیریت پیج اینستاگرام خود را به شما میسپارند تا بتوانید با تولید محتوای مناسب در اینستاگرام، آنها را به اهداف خود مثل افزایش آگاهی از برند، جذب فالوور و در نهایت هم افزایش فروش برسانید.
برویم سراغ بخش مهارتهای کارشناس تولید محتوا!
کارشناس تولید محتوا چه مهارتهایی دارد؟
برای انجامدادن وظایفی که تا اینجا بررسی کردیم، باید یک سری مهارت داشته باشید که عبارتاند از:
- نویسندگی و ویراستاری
- آشنایی با زبان انگلیسی
- کار با ابزارهای تولید محتوا
- کار با ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
- آشنایی با سیستمهای مدیریت محتوا (بهخصوص وردپرس)
- آشنایی با ابزارهای گرافیکی
- آشنایی با اصول سئو در تولید محتوا
- توانایی تحقیق و جستوجو
- مدیریت زمان و انضباط شخصی
- آشنایی با اصول دیجیتال مارکتینگ
- خلاقیت
- مهارتهای ارتباطی
- حل مسئله
- آشنایی با انواع محتوا و نحوهٔ تولید هرکدام
- تسلط کامل بر شبکههای اجتماعی و محتوای مناسب برای هرکدام
- توانایی کار با هوش مصنوعی تولید محتوا
اگر بخواهم طبق تجربه چند پارامتر مهم در رسیدن به شغل تولید محتوا را به شما بگویم، باید اول از همه به این مسئله اشاره کنم: شما باید بتوانید محتوایی بنویسید که مخاطب را درگیر کند و به او بهروزترین، جامعترین و روانترین اطلاعات مرتبط با نیاز را دهد.
این مسئله هم به خودتان بستگی دارد که چقدر در تشخیص مخاطب هر محتوا قوی باشید و از طرفی، چقدر بتوانید کسبوکار را بشناسید. حقیقت این است با وجود هوش مصنوعی و همچنین محتواهای کپی، محتوایی برنده است که اصیل باشد؛ یعنی محتوایی که جای دیگری پیدا نشود و مخصوص خودتان باشد.
وقتی بتوانید چنین محتوایی تولید کنید، مخاطب همیشه به سراغ شما میآید؛ چراکه به شما اعتماد دارد و میداند چیزی به او میدهید که جای دیگری پیدا نمیکند.
دومین مسئله هم که باید در نظر بگیرید، سرعت است. طبق تجربه، ممکن حتی مجبور شوید محتوایی را در کمتر از چند ساعت آماده کنید. قدرت شما در چیدن کلمات و تصاویر کنار هم برای درگیرکردن مخاطب چیزی است که کسبوکار میخواهد.
سومین موضوع هم این است یک مصرفکنندهٔ محتوای حرفهای باشید. به همهٔ محتواها – از یک ویدئوی سرگرمکننده در اینستاگرام و برگهٔ راهنمای نصب بخاری گرفته تا محتواهای آموزشی و تبلیغاتی – توجه کنید؛ مصرف محتوا باعث میشود تولیدکنندهٔ حرفهایتری باشید.
یک نکته هم در آخر به شما میگویم: قبل و بعد از تولید محتوا، عملکرد آن را بسنجید. توانایی شما در ارزیابی کیفیت محتوایی که تولید کردید، کمک میکند همیشه یک قدم جلوتر از بقیه باشید.
بیایید به بخش مهارتهای یک آگهی شغلی هم نگاهی بیندازیم و برویم با هم حقوق کارشناس تولید محتوا را بررسی کنیم.
حقوق کارشناس تولید محتوا چقدر است؟
برای بررسی حقوق شغل تولید محتوا به سراغ گزارش حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۳ جابویژن رفتم. همان طور که در تصویر زیر میبینید، میانهٔ حقوق برای این شغل ۱۲ میلیون تومان در شهر تهران است.
حقوقهای ۱۶ و ۲۲ میلیون تومانی هم در این گزارش آمده است که میتوانید به آن برسید. این مسئله به مهارتهایی بستگی دارد که در بخش قبل بررسی کردیم؛ ولی کسبوکارها اغلب اوقات ارزش تولید محتوای منحصربهفرد را میدانند و شما باید نقش خود را ثابت کنید.
البته حقوق کارشناس تولید محتوا به عوامل مختلفی بستگی دارد. مثلاً حقوق کسی که فقط بر پست بلاگ تسلط دارد با کسی که توانایی تولید انواع محتوا را دارد، یکی نیست.
از طرفی، شما میتوانید بهصورت دورکاری با کسبوکارهای خارجی کار کنید و درآمد دلاری داشته باشید. البته یافتن چنین موقعیتهایی چندان آسان نیست؛ ولی با داشتن تجربهٔ کافی و همچنین آشنایی با دیگر زبانها مثل انگلیسی، میتوانید به چنین جایگاهی برسید.
در آخر اینکه، برخی کسبوکارهای ایرانی هم به کارشناس تولید محتوا با توانایی ایجاد محتوا به زبانهایی مثل عربی، چینی و انگلیسی نیاز دارند. اینجا هم حقوق از آن چیزی که در تصویر آمده، بالاتر است.
اگر دوست دارید وارد بازار کار تولید محتوا شوید، در بخش بعدی یک مسیر برای شما مشخص کردم.
با ایبوکهای یکتانت، از تولید محتوای حرفهای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!
دانلود رایگانمسیر رسیدن به شغل محتوا چیست؟
ما رشتهٔ مشخصی در دانشگاه برای تولید محتوا نداریم. در بازار کار هم کارشناسهای مختلفی داریم که مدرک دانشگاهی متفاوتی مثل مهندسی یا حتی حقوق دارند.
اینکه بخواهیم شغل تولید محتوا را به مدرک دانشگاهی خاصی گره بزنیم، اشتباه است؛ ولی مدرک دانشگاهی مرتبط با موضوع کسبوکار به شما کمک میکند به یک نیروی خاص تبدیل شوید.
مثلاً دانشجوی پزشکی بهتر از هرکسی میتواند محتواهای سایت پزشکی را آماده کند و از طرفی، کارشناس حقوق هم در مسائل حقوقی استاد است و محتوایی خاص تولید میکند.
حالا چطور به یک کارشناس تولید محتوا تبدیل شویم؟ اول از همه، شما باید اصول تولید محتوا را یاد بگیرید که برای این کار میتوانید در یک دورهٔ رایگان یا پولی شرکت کنید.
اگر قرار است دورهای را انتخاب کنید، اول از همه تصمیم بگیرید میخواهید برای سایت، محتوا تولید کنید یا اینستاگرام و دیگر فرمتهای محتوا. چرا؟ شاید همه در برخی موارد مثل چگونگی درگیرکردن مخاطب مشترک باشند، ولی برای تولید حرفهای هرکدام، باید یک سری اصول متفاوت را بلد باشید.
از اینجا به بعد را برای این موقعیت شغلی مینویسم: کارشناس تولید محتوا برای سایت. اول از همه با مفاهیم اولیه مثل داستانسرایی، اصول سئو و تحقیق کلمات کلیدی با شرکت در دوره آشنا شوید.
پس از آن، دربارهٔ هرکدام جداگانه تحقیق و جستوجو کنید و عمیق شوید. حقیقت این است اغلب دورهها فقط به شما سرنخ میدهند و عمیقشدن بر عهدهٔ خودتان است.
نکتهٔ مهم: قرار نیست شما کارشناس سئو باشید؛ پس در دورهٔ سئو شرکت نکنید. شما باید بهطور کلی با اصول سئو سایت آشنا باشید و بتوانید محتوایی سئوشده آماده کنید.
بهجای شرکت در دوره هم میتوانید از ویدئوهای یوتیوب کمک بگیرید. اینجا به کمی زبان انگلیسی نیاز دارید که تجربهٔ کارشناسهای حرفهای انگلیسیزبان را یاد بگیرید.
یک پیشنهاد هم برای شما دارم: ایبوک رایگان آموزش تولید محتوای نوشتاری (ویرایش سوم). حسین بابایی تجربهٔ خود را در قالب یک ایبوک رایگان در اختیارتان گذاشته است. تنها چیزی که میتوانم دربارهٔ آن بگویم این است که با خواندن این ایبوک به هیچ منبع دیگری برای یادگیری تولید محتوا نیاز ندارید.
چه چیزهایی را در این ایبوک یاد میگیرید؟ بیایید فهرست آن را با هم ببینیم:
پس از آن هم با یک کارشناس حرفهای کار کنید. ۲ راه دارید:
- بهعنوان کارآموز استخدام شوید
- با یک نفر بهعنوان مشاور کار کنید و هزینهٔ مشاوره را بپردازید
در کنار این موارد، حتماً محتوا تولید و آن را در دنیای واقعی آزمایش کنید. نزدیکترین مورد برای شما، انتشار محتوا در ویرگول است که با این کار از چند جهت سود میکنید:
- مهارتهای خودتان را محک میزنید
- نقاط ضعف را پیدا میکنید
- نمونه کار در رزومه دارید
در آخر اینکه مهارتهای نوشتاری خود را همیشه تقویت کنید؛ علاوه بر یادگیری اصول و قواعد نگارشی، سعی کنید سبکهای مختلف نوشتن و داستانسرایی را یاد بگیرید. موفق باشید 🙂
تولید محتوا، راهی برای کسب درآمد اینترنتی
به آخر مقاله رسیدیم. در پستهای بلاگ یکتانت به تولید محتوا بهعنوان راهی برای کسب درآمد اینترنتی اشاره کردیم. حالا چرا در آخر به این مسئله هم اشاره کردم؟ برای اینکه بگویم قرار نیست خودتان را به استخدام محدود کنید.
شما میتوانید با برندسازی شخصی به جایی برسید که کارهای کارشناس تولید محتوا را برای کسبوکارها بهصورت پروژهای انجام دهید و درآمد خوبی هم داشته باشید. اینکه به فکر حقوق ثابت باشید یا وارد بازار پرریسک فریلنسری شوید، به خودتان و موقعیتی که دارید، بستگی دارد.
خوشحال میشوم نظرتان را دربارهٔ مقاله بشنوم 🙂 اگر دغدغهای دارید، در بخش نظرات بنویسید تا بر اساس تجربهای که دارم، به آنها پاسخ دهم.
خیلی ممنون از راهنمایی شما و آشنایی کامل شغل تولید محتوا 🌹