تبلیغات در پین گفت‌وگو روبیکا فقط با چند کلیک

دستیار صوتی تبلیغات و بازاریابی را متحول می‌کند؟

سایر مقالات | مینا طالبی | تاریخ بروزرسانی : ۱۶ مرداد ۱۴۰۳

دستیار صوتی چطور بازاریابی را متحول می‌کند؟

رویای داشتن دستیار صوتی سخن‌گو که دستورات‌ ما را انجام دهد و کارها را راحت کند، در سینما هم ردپای خود را به‌جا گذاشته است؛ از ادیسۀ فضایی کوبریک تا HER اسپایک جونز.

ابزارهای دیجیتال می‌توانند ما را بشنوند، بفهمند و پاسخ دهند! مسئلهٔ جدیدی نیست و قبلاً در حد تماس‌‌گرفتن بود؛ ولی سیر تکامل آن‌ها چند سال است شدت زیادی پیدا کرده است.

نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی بیشتر و بیشتر شده است؛ از داخل برای پخش موسیقی و تماس گرفته تا در خودروها!

در این مقاله، می‌خواهیم دربارهٔ نقش دستیار صوتی در بازاریابی و تبلیغات صحبت کنیم تا ببینیم چطور می‌توانیم برای تغییراتی که دیر یا زود در ایران هم دیده می‌شوند، آماده شویم.

 

دستیار صوتی چیست و چطور کار می‌کند؟

دستیار صوتی یک نرم‌افزار پیشرفته است که توانایی شنیدن، درک و پاسخ‌گویی به دستورات صوتی کاربران را دارد. این برنامه‌ها می‌توانند به پرسش‌ها پاسخ دهند، وظایف مختلف را انجام دهند و اطلاعات مفیدی را ارائه کنند.

دستیار صوتی می‌تواند روی هر دستگاهی اجرا شود؛ از گوشی‌های موبایل، کامپیوتر، تبلت‌، کنسول‌های بازی بگیرید تا تلویزیون‌، هدست‌ واقعیت مجازی، گیت خرید و خودروها.

از نمونه‌های آن می‌توان به الکسا از آمازون، سیری از آیفون، دستیار گوگل، Bixiby سامسونگ و کورتانا از مایکروسافت اشاره کرد. برای‌ مثال، در تصویر زیر دستیار صوتی برای جست‌وجو در گوگل را داخل کادر زرد رنگ می‌بینید.

دستیار صوتی گوگل

دستیارهای صوتی چطور کار می‌کنند؟ دستیارهای صوتی از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای مثل پردازش زبان طبیعی (NLP) و یادگیری ماشینی (ML) استفاده می‌کنند تا گفتار انسان را تحلیل و تفسیر کنند.

این دستیارها پس از دریافت یک فرمان صوتی، آن را به متن تبدیل کرده و با درک مفهوم، به‌طور مشابه با صدای انسانی پاسخ مناسب می‌دهند. در تصویر زیر، با دستور صوتی از سیری خواستیم تا برای «دیجیتال مارکتینگ چیست» و «نزدیک‌ترین رستوران به من» جست‌وجو کند و نتایج را نمایش دهد.

تغییر نحوهٔ جست‌وجو یکی از تاثیرات و چند نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی است

بیایید بر اساس آمار منتشرشده، نگاهی به نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی دیجیتال بیندازیم.

نکته: اغب دستیارهای صوتی خارجی از زبان فارسی در زمان نگارش مقاله پشتیبانی نمی‌کنند و باید دستورها را به زبان انگلیسی داد؛ ولی جست‌وجوی صوتی به زبان فارسی در گوگل امکان‌پذیر است. تاثیر آن در بازاریابی دیجیتال و سئو چیست؟ جلوتر می‌گوییم.

دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی
دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی

در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد می‌گیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!

مشاهده دوره arrow-left

نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی بر اساس آمار

اینجا می‌خواهیم به آمارهایی اشاره کنیم تا نقش دستیار صوتی در بازاریابی و میزان محبوبیت آن را ببینیم. طی تحقیقاتی که توسط Yaguara منتشر شد، نتایج جالبی دربارۀ استفاده از دستیار صوتی منتشر شده است:

  • ۹۳/۷ درصد عبارت‌های سرچ‌شده توسط دستیار صوتی به درستی و دقیق پاسخ داده می‌شوند
  • تعداد کاربرانی که از جستجوی صوتی استفاده می‌کنند، در سال ۲۰۲۳ به ۱۲۵/۲ میلیون نفر رسیده است
  • بیش از ۵۰ درصد بزرگسالان در سراسر جهان به‌صورت روزانه از دستیار صوتی استفاده می‌کنند
  • هر ماه، بیش از ۱ میلیارد جست‌وجوی صوتی توسط کاربران انجام می‌شود
  • ۲۷ درصد کاربرانی که از جست‌وجوی صوتی در سال ۲۰۲۳ استفاده می‌کنند، از این فناوری بر روی گوشی موبایل خود بهره می‌برند
  • ۴۰ درصد نتایج جستجوی صوتی طبق موقعیت صفر صفحهٔ جست‌وجو پاسخ داده می‌شوند
  • ۵۸ درصد مصرف‌کنندگان دستیارهای صوتی گزارش داده‌اند از جست‌وجوی صوتی برای یافتن کسب‌وکارهای محلی استفاده می‌کنند

نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی بر اساس آمار

یادآوری: گوگل در پاسخ برخی عبارت‌هایی که کاربر جست‌وجو می‌کند، پاسخی آماده در بالاترین نقطهٔ صفحهٔ جست‌وجو نمایش داده می‌شود که به این جایگاه، موقعیت صفر گفته می‌شود.

جایگاه صفر

فکر کنیم نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی را حس کردید؛ ولی چه چالش‌هایی پیش روی شماست؟

 

نگرانی‌ها و چالش‌ها، حفظ حریم خصوصی و تغییر رفتار!

ایده‌های زیادی به ذهن شما رسیده است؟ مثلاً استفاده از دستیار صوتی در مرکز تماس یا دستیار صوتی برای انجام‌دادن امور روزمره مثل امور بانکی؟

چطور؟ کاربر با شما تماس می‌گیرد و از طریق دستیار صوتی، به او مشاوره می‌دهید کدام محصول یا خدمت را انتخاب کند؛ ولی مشکلاتی هم این وسط است.

دستیار صوتی می‌تواند به منبع خوبی برای اطلاعات بازاریابی و تبلیغات تبدیل شود؛ ولی همین مسئله یک نگرانی بزرگ برای کاربر ایجاد می‌کند: نشت اطلاعات خصوصی.

یک معاملۀ مشخص است: برای دریافت امکانات بیشتر، باید به موتورهای جست‌وجو، اپلیکیشن‌ها و ابزارها، اطلاعات و اجازه دسترسی دهیم؛ اطلاعات برای امکانات بیشتر!

برای مثال، اگر سرچ می‌کنید «نزدیک‌ترین رستوران به من» و انتظار دارید نتیجۀ مرتبط ببینید، باید دسترسی به لوکیشن خود را به دستیار صوتی دهید. این مسئله برای مخاطب شاید خوشایند نباشد؛ خصوصاً وقتی می‌داند این دستیار مدام صدای او را می‌شنود، حتی وقتی نیاز نیست.

البته دستیارهای صوتی سعی کردند با نزدیک‌کردن صدای دستیارها به صداهای واقعی، ارتباطی نزدیک و صمیمی ایجاد کنند؛ گفتار شبیه صدای انسان باعث می‌شود یک اعتماد اولیه ایجاد شود.

حتی رفتار آن‌ها هم شبیه انسان شده است؛ مثلاً اگر سیری را صدا بزنید، به شما این شکلی پاسخ می‌دهد: آها!

بعد از مسئلهٔ اعتماد کاربران، موضوع ارتباط بصری است؛ درک اطلاعات بصری مثل تصویر و ویدئو برای مردم راحت‌تر است.

یک موضوع دیگر هم به نگرانی حفظ حریم خصوصی گره خورده است: شخصی‌سازی. برای اینکه دستیار صوتی بتواند تجربهٔ کاربر را شخصی‌سازی کند، به داده‌های بیشتر از کاربر از جمله تاریخچهٔ او نیاز دارد؛ حتی شاید مجبور شود کل روز به مخاطب گوش دهد تا او را بشناسد.

اجازه دهید یک گریز کوتاهی به اینترنت اشیا، دستیار صوتی و بازاریابی دیجیتال با یک مثال بزنیم. دستیار صوتی متوجه می‌شود کاربر به آهنگ‌های پاپ زیاد گوش می‌دهد و این صدا همیشه در خانهٔ او شنیده می‌شود. تبلیغ کنسرت پاپ را در اختیار او می‌گذارد.

یکپارچگی دستیارهای صوتی با دستگاه‌ها و اپلیکیشن‌ها به یک حجم زیادی از داده منجر می‌شود که استفاده از آن در بازاریابی و تبلیغات به‌معنای شخصی‌سازی پیشنهاد است؛ ولی از طرفی، یک ترس بزرگ در کاربر در رابطه با حریم خصوصی ایجاد می‌کند.

در کنار حریم خصوصی، ممکن است برداشت دستیار صوتی اشتباه باشد و در ادامه، چیزی اشتباه به ما تحویل دهد؛ تجربهٔ نامطلوب! فرض کنید کاربر عصبانی با خدمات مشتری تماس بگیرد و دستیار صوتی هم درست متوجه نشود…

اما مسئلهٔ بعدی تغییر رفتار است؛ تغییر فرایند خرید آنلاین و جست‌وجو، از همه بیشتر به چشم می‌آیند. حالا آیا واقعاً باید استراتژی سئو را تغییر دهیم؟ چیزی که ما صوتی جست‌وجو می‌کنیم، اصلاً شبیه چیزی نیست که تایپ می‌کنیم.

به این ۴ عبارت نگاه کنید:

  • دیجیتال مارکتینگ چیه؟
  • بازاریابی دیجتال به چه دردی می‌خوره؟
  • یه رستوران نزدیک من
  • پیراهن خوب برای مهمونی چیه؟

هم عبارت متفاوت است و هم از همه مهم‌تر، درک دستیار صوتی از چیزی که ما می‌گوییم. این مسئله ما را وارد یک چالش بزرگ می‌کند: بر اساس زبان گفتار سئو کنیم یا نوشتار؟

چالش آخر هم می‌شود سنجش تاثیرگذاری دستیار صوتی در بازاریابی و تبلیغات! مثلاً چند نفر از طریق جست‌وجوی صوتی به سایت ما رسیدند؟

در بخش بعدی، قرار است دربارهٔ نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی دیجیتال از سمت «سئو» نگاه کنیم؛ چیزی که فعلاً در ایران می‌دانیم ممکن است طرفدار داشته باشد.

خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!
خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!

هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات، اخبار و نکات آموزشی بازاریابی و تبلیغات را برای شما می‌فرستیم.

۴ ایده برای سئو سایت بر اساس جست‌وجوی صوتی

گفتیم مدل جست‌وجوی مخاطب تغییر کرده است؛ اگر سئو در استراتژی بازاریابی دیجیتال نقش پررنگی دارد، شاید نیاز باشد استراتژی خود را تغییر دهیم.

بیایید ۴ رویکرد را به شما پیشنهاد دهیم:

 

۱. استفاده از کلمات کلیدی محاوره‌ای و دم‌بلند

شاید بتوان اولین تاثیر و نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی دیجیتال را در طولانی‌شدن عبارت‌های جست‌وجو مشاهده کرد. بر خلاف جست‌وجوی متنی، درخواست‌های صوتی کاربران بیشتر مکالمه‌محور و دارای جزئیات بیشتری هستند.

معمولاً با زبان محاوره حرف می‌زنیم؛ مخصوصاً اگر قرار باشد دستیار صوتی مخاطب‌ ما باشد. خلاصه، زبان محاوره‌ای، عبارات دم‌بلند و پرجزئیات کم‌کم می‌تواند شکل رایج جست‌وجوها شود.

می‌توان به سمت گنجاندن کلمات کلیدی طولانی و دم‌بلند در محتوا و استفاده از عبارات محاوره‌ای و دقیق برویم. این کار ۲ فایده دارد: ورودی بیشتر و مخاطب بالقوهٔ باکیفیت! (مخاطبی که با احتمال بیشتری به مشتری تبدیل می‌شود)

مثال بزنیم؟ وقتی با دستیار صوتی دنبال رستوران خاصی هستید که در منطقۀ مشخصی در تهران باشد و غذاهای کره‌ای سرو کند یا حتی می‌خواهید کیف بخرید، جزئیات بیشتری ذکر می‌کنید.

به چند عبارت جست‌وجوی متنی و صوتی نگاه کنید:

  • متنی: مزایای دیجیتال مارکتینگ / متن تبلیغاتی موثر / خرید کیف / رستوران کره‌ای
  • صوتی: دیجیتال مارکتینگ برای کی مناسبه؟ / متن تبلیغاتی رو چطور بنویسیم؟ / خرید کیف زنانه مجلسی / رستوران کره‌ای توی زعفرانیه

یکی از دلایل اصلی این است تایپ‌کردن کلمات سخت است، ولی یک فرمان صوتی سریع و راحت!

نتیجهٔ جست‌وجو با دستیار صوتی

۲. توجه کسب‌وکارهای محلی به لوکال سئو

نقش دستیار صوتی در بازاریابی محلی و به‌خصوص لوکال سئو هم پررنگ است. چطور؟ آمار نشان داد بیش از نیمی از کاربرانی که از دستیار صوتی برای جست‌وجو استفاده می‌کنند، از آن برای پیداکردن کسب‌وکارهای محلی بهره می‌برند.

به‌طورکلی، وقتی جای نوشتن از حرف‌زدن استفاده می‌کنیم، جزئیات بیشتری از جمله لوکیشن، اسم محله یا شهر را ذکر می‌کنیم.

برای مثال، ممکن است بگوییم باشگاه یوگا در مرکز تهران یا رستوران ایتالیایی در کرج. نتیجه‌گیری؟ در بهینه‌سازی سایت خود برای جست‌وجوی صوتی، به لوکال سئو توجه کنید. این ۲ قدم را از قلم نیندازید:

  • از کلمات کلیدی مکان‌محور استفاده کنید؛ برای مثال، شیرینی دانمارکی در مشهد یا رستوران کره‌ای در تهران
  • از ایجاد محتوای محلی غافل نشوید! محتوای محلی مثل مقالات، پست‌ها و اخبار مرتبط با رویدادها و نیازهای یک منطقهٔ مشخص (مثلاً بهترین دندان‌پزشکی شمال تهران)
ایبوک‌های رایگان آموزشی
ایبوک‌های رایگان آموزشی

با ایبوک‌های یکتانت، از تولید محتوای حرفه‌ای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!

دانلود رایگان arrow-left

۳. بهینه‌سازی سایت برای موبایل

میلیون‌ها کاربر برای جست‌وجو در وب، از گوشی موبایل خود استفاده می‌کنند؛ مخصوصاً در جست‌وجوهای صوتی. اگر این اعداد و ارقام برای شما کافی نیست تا سایت خود را برای جست‌وجوی موبایلی بهینه‌سازی کنید، باید با تعداد زیادی مخاطب و مشتری خداحافظی کنید! چکار کنیم؟

  • در قدم اول، مخاطب را منتظر نگذارید! سرعت لود سایت خود را بررسی کنید؛ چرا که مخاطب نتیجه و پاسخ سریع می‌خواهد
  • در قدم بعدی، مطمئن شوید صفحه سایت‌ برای دستگاه‌های مختلف و در سایزهای متفاوت به‌خوبی نمایش داده می‌شود؛ با دکمۀ inspect سایت خود در مدل گوشی‌های موبایل مختلف ببینید تا اگر مشکلی داشت، برطرف کنید

برای مثال، در تصویر زیر، کادر زرد رنگ، مدل موبایل را نشان می‌دهد که گلکسی زد فولد است.

بررسی نحوهٔ نمایش در موبایل برای آماده‌شدن برای کاربران موبایل طبق نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی دیجیتال

۴. تلاش برای رسیدن به موقعیت صفر!

یک نگاه به تصویر زیر بیندازید:

موقعیت صفر

به این جایگاه، موقعیت صفر گفته می‌شود که طبق آمار بخش‌های قبل، پاسخ‌های دستیار صوتی در جست‌وجوهای اینترنتی اغلب بر اساس این بخش است.

حالا چطور به این نقطه برسید؟ چند ایده داریم:

  • به پرسش‌هایی با این ۲ الگو پاسخ دهید: [X] چیست و چطور [X] را انجام دهم
  • فهرستی برای جست‌وجوهایی مثل «بهترین X» یا «۱۰ X برتر» آماده کنید
  • جدولی برای عبارت‌هایی مثل قیمت تولید محتوا داشته باشید

آیا داشتن چنین چیزی در مقاله به‌معنای رسیدن به جایگاه صفر است؟ خیر، گوگل انتخاب می‌کند کدام قطعه از محتوای کدام سایت در این بخش قرار بگیرد.

شاید ۱۰ سایت مختلف به «تبلیغات کلیکی چیست» پاسخ داده باشند، ولی گوگل یک تعریف را انتخاب می‌کند. یک ترفند اینجا به شما بگوییم: محتوای موقعیت صفر را بررسی کنید و ببینید با چه الگویی به پرسش یا عبارت جست‌وجو پاسخ داده است؛ همان الگو را به شکل بهتر و دقیق‌تر پیاده کنید.

یک نمونه از جست‌وجوی صوتی هم ببینید که دستیار صوتی گوگل بر اساس موقعیت صفر، پاسخ سرراست و آماده را در اختیارمان گذاشته است:

نمونه پاسخ به سرچ بر اساس جایگاه صفر یکی از تغییرات بر اساس نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی

تغییر رفتار بازار را رصد کنید!

طبق شواهد و محدودیت‌ها، فعلاً دستیار صوتی در ایران فراگیر نشده است. دلیل اصلی آن هم شاید عدم پشتیبانی آن از زبان فارسی باشد. با این حال، جست‌وجوی صوتی محبوبیت زیادی بین ایرانی‌ها دارد که با تحقیق بازار، باید ببینید چه کاری می‌توان برای این تغییر در رفتار بازار برای خودتان کنید.

از طرفی، به‌محض پشتیبانی از زبان فارسی، احتمالاً تغییرات بزرگی را شاهد خواهیم بود. توجه به تغییرات بازار است که به شما کمک می‌کند چند قدم جلوتر حرکت کنید.

در این مقاله، نقش دستیار صوتی در تبلیغات و بازاریابی را خلاصه بررسی کنیم و نگاهی کوتاه به چالش‌ها و چند ایده کنیم. خوشحال می‌شویم نظر شما را دربارهٔ مقاله و دستیارهای صوتی بشنویم. منتظر شما در بخش نظرات هستیم 🙂

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آموزش ساخت بهترین محتوای تبلیغاتی