روبیکا؛ با ۴۰% تخفیف، تبلیغ خود را به ۴۰ میلیون کاربر ایرانی نمایش دهید. کد rubika40off

آیا محتوای تولید شده با هوش مصنوعی بر سئو تاثیر دارد؟

مقالات دیجیتال مارکتینگ | ستاره ساسانی | تاریخ بروزرسانی : ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

gpt guide

سئوی محتوای توسط هوش مصنوعی یکی از آن عباراتی است که احتمالا همه ما، از زمانی که هوش مصنوعی وارد فرآیند کاری‌مان شده، حداقل یک بار در گوگل جست‌وجو کرده‌ایم. بدون شک هوش مصنوعی برای بازاریاب‌ها ابزار فوق‌العاده‌ای است چون سرعت کار را چند برابر می‌کند اما آیا به رتبه‌ سایت‌ ما آسیب می‌زند؟ و اگر بله، چقدر جدی است؟
همه‌ ما دنبال پاسخ این سوال هستیم، اما واقعیت این است که خبری از یک جواب ساده‌ «بله» یا «خیر» نیست. البته نگران نباشید! در ادامه با چند مثال واقعی از زمانی که محتوای تولید شده با هوش مصنوعی حسابی دردسرساز شده یا برعکس، بدون هیچ مشکلی از فیلتر الگوریتم‌های موتور جستجو عبور کرده همراهتان خواهیم بود.

آیا محتوای تولید شده با هوش مصنوعی می‌تواند به رتبه‌ سایت آسیب بزند؟

در حال حاضر، گوگل به‌طور شفاف اعلام کرده که محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی به‌تنهایی تاثیری بر رتبه‌بندی نتایج جستجو ندارد.تا زمانی که محتوای شما مفید، اصیل و مرتبط باشد، خیالتان راحت است و چراغ سبز دارید. به زبان ساده‌تر، گوگل بیشتر از اینکه نگران «چگونه» تولید شدن محتوا باشد، به کیفیت نهایی محتوا اهمیت می‌دهد.

اما در عمل چه اتفاقی می‌افتد؟

تحقیقات انجام شده در این زمینه توسط Hubspot نشان می‌دهد ۴۶٪ از پاسخ‌دهندگان معتقدند استفاده از هوش مصنوعی به بهبود رتبه‌ صفحاتشان کمک کرده. در مقابل، ۳۶٪ می‌گویند تغییری احساس نکرده‌اند و ۱۰٪ هم افت رتبه را تجربه کرده‌اند.

گروه اول یعنی کسانی که از نتایج راضی بودند  و تاثیر هوش مصنوعی بر سئو را مشاهده کردند، چارچوب معروف E-E-A-T را رعایت کرده‌اند. همان چارچوبی که گوگل به‌شدت به آن اهمیت می‌دهد. طبق این چارچوب، محتوای خوب باید:

  • مفید باشد.
  • تخصص را نشان دهد.
  • در یک سایت معتبر منتشر شود.
  • قابل اعتماد باشد.

اما نکته‌ مهم اینجاست: محتوای تولید شده با هوش مصنوعی همیشه نمی‌تواند همه‌ این ویژگی‌ها را کامل پوشش بدهد.

همان‌طور که «جاش بلیسکال»، مدیر فنی بازاریابی در HubSpot، به‌درستی اشاره می‌کند:
«امروز بیش از هر زمان دیگری، ارزش محتوا به اصالت نویسنده و ارزش واقعی، معنا، داستان و دیدگاهی که در محتوا منتقل می‌شود، وابسته است.»

با توجه به اینکه اینترنت به سرعت از محتوای نوشته شده با هوش مصنوعی پر می‌شود، چالش اصلی این است که چطور در میان این حجم عظیم محتوا، متمایز و برجسته بمانیم؟

تأثیر هوش مصنوعی بر تعامل کاربران

آیا کاربران واقعاً با محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی تعامل دارند؟ این هم یکی از آن سوال‌های پر چالش است! بعضی‌ها هنوز نسبت به این موضوع تردید دارند، اما عده‌ای هم دست به آزمایش زده‌اند تا ببینند واقعاً تاثیری دارد یا نه.

در این میان، به یک مطالعه‌ موردی جالب برخورد کردیم. تیم SEOwind یک آزمایش راه انداخت و در عرض فقط ۳۰ روز، ۱۱۶ مقاله‌ تولید شده توسط هوش مصنوعی منتشر کرد طبق چیزی که خودشان اعلام کردند.

نتایج را بررسی کردند و دستاوردهای چشمگیری داشتند: افزایش ۷۷٪ در تعداد کلیک‌ها و رشد ۱۲۴٪ میزان ایمپرشن.

هدف اصلی این آزمایش این بود که ببینند محتوای تولید شده با هوش مصنوعی چطور عمل می‌کند و آیا می‌تواند ترافیک ارگانیک جذب کند یا نه. در طول این پروژه، تیم SEOwind بر موضوعاتی مثل سئو، وبلاگ‌نویسی و ابزارهای هوش مصنوعی تمرکز کرد و سعی داشت با کمک هوش مصنوعی محتوای باکیفیتی بسازد و بهینه کند.

seo ai content

اما فقط به این اعداد و ارقام دل نبندید! این تحقیق در سال ۲۰۲۳ انجام شده و اطلاعاتی از عملکرد این مقالات در بلندمدت نداریم. مهم‌تر از آن، تیم SEOwind به غیر از تولید محتوا توسط هوش مصنوعی، کارهای زیادی هم انجام داده بود.

کارهایی مثل:

  • تحقیق کلمات کلیدی و تحلیل شکاف‌های محتوایی
  • تولید عنوان‌ها، متا دیسکریپشن و ساختار اولیه‌ مقالات با کمک  AI
  • بهینه‌سازی محتوا با AI
  • اضافه کردن نقل‌قول‌ها، آمارها، لینک‌های داخلی و خارجی، برچسب‌های alt برای تصاویر و توضیحات محصول
  • ویرایش محتواهای تولید شده توسط AI

پس اگر دقت کنیم، صرفاً تولید محتوا توسط هوش مصنوعی عامل موفقیت نبود، بلکه ترکیبی از چندین کار حرفه‌ای در کنار هم انجام شد.

برویم سراغ ادامه‌ ماجرا!

هوش مصنوعی چطور بر عملکرد محتوا تأثیر می‌گذارد؟

تأثیر هوش مصنوعی مولد بر عملکرد محتوا تا حد زیادی «ترکیبی» است. طبق داده‌ها، ۳۴٪ می‌گویند هوش مصنوعی باعث بهبود عملکرد شده، ۱۹٪ تغییری احساس نکرده‌اند و ۶٪ معتقدند که حتی باعث افت عملکرد شده است.

علاوه بر این، ۲۹٪ بر این باورند که هوش مصنوعی نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را بهبود نمی‌دهد، اما سرعت تولید محتوا را افزایش می‌دهد. در بحث تولید محتوا، بیشتر هم در بخش‌های خاصی به کمک می‌آید مثلاً در طوفان فکری (brainstorming) یا پیدا کردن تیترهای جذاب کاری که هر نویسنده‌ای می‌داند گاهی چه مانعی سر راهش می‌شود.

یک نمونه جالب از این موضوع، آزمایشی بود که یک رسانه‌ خبری دانمارکی به نام TV 2 Fyn انجام داد. آن‌ها برای افزایش نرخ کلیک (CTR)، از ChatGPT برای تولید تیتر استفاده کردند و طی سه هفته در اواخر سال ۲۰۲۲ و اوایل ۲۰۲۳، ۴۶ تست A/B انجام دادند. در نتیجه تیترهای تولید شده توسط هوش مصنوعی در ۴۶٪ از تست‌ها برنده شدند، درحالی‌که تیترهای انسانی فقط در ۲۴٪ موارد بهتر عمل کردند.

در مجموع، تیترهای تولید شده با کمک هوش مصنوعی منجر به افزایش ۵۹٪ در نرخ کلیک شدند و استراتژی‌های سنتی را پشت سر گذاشتند. این نتایج نشان می‌دهد که هرچند هوش مصنوعی عملکرد را بهتر می‌کند، اما برای بهینه‌سازی نهایی، همچنان دخالت انسانی ضروری است.

تجربه‌ مشابهی را از «ادوارد وایت»، مدیر رشد در Beehiiv، هم بررسی کنیم. او می‌گوید:
«یکی از ترفندهایی که استفاده کرده‌ایم، به کار گرفتن هوش مصنوعی برای تست A/B داینامیک تیترها و متا دیسکریپشن‌های وبلاگ‌هاست. این فرآیند تکراری باعث شده نرخ کلیک ما به‌طور پیوسته بهبود پیدا کند.»

ai ab test

در نهایت، تأثیر هوش مصنوعی بر عملکرد محتوا به عوامل مختلفی بستگی دارد. از نوع محتوا گرفته تا کیفیت اولیه‌ ورودی‌ها، توانایی ابزار هوش مصنوعی و میزان همخوانی خروجی‌ها با نیازهای مخاطب.
و البته وقتی صحبت از نوع محتوا می‌شود، طبیعی است که بعضی فرمت‌ها بهتر عمل کنند و بعضی دیگر نتوانند انتظارات را برآورده کنند.

کدام نوع محتوا موفق خواهد شد؟

بر اساس مطالعه‌ی HubSpot، برخی از انواع محتوا به‌طور ویژه‌ای پتانسیل موفقیت با کمک هوش مصنوعی را دارند. ۴۵٪ از افراد معتقدند که محتوای آموزشی مثل راهنماهای «چطور» یا آموزش‌های مرحله‌به‌مرحله بهترین عملکرد را خواهد داشت. همچنین، ۳۷٪ فکر می‌کنند محتوای نقد و مقایسه‌ای هم وضعیت خوبی خواهد داشت.

پس اگر در این نوع محتواها سرمایه‌گذاری می‌کنید، احتمالاً در مسیر درستی هستید و می‌توانید منتظر نتایج خوبی باشید.

دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی
دوره جدید و رایگان آموزش تولید محتوای تبلیغاتی

در این دورهٔ ۴ ساعته با کمک اساتید باتجربه یاد می‌گیرید چطور بنر، ویدیو و متن تبلیغاتی عالی و موثر را خودتان آماده کنید تا بازدهی تبلیغات را چند برابر کنید!

مشاهده دوره arrow-left

کدام نوع از محتواهای هوش مصنوعی ممکن است دچار مشکل شود؟

در سوی دیگر ماجرا، محتوای شخصی (۳۰٪) و مقالات دیدگاهی (۲۸٪) به احتمال زیاد با چالش‌های بیشتری روبه‌رو خواهند شد. این نوع فرمت‌ها شدیداً به صدای منحصربه‌فرد نویسنده و لمس شخصی نیاز دارند چیزی که حفظ آن با تولید محتوای هوش مصنوعی کار آسانی نیست.

نکته‌ مهم محتوایی که ارزش واقعی و قابل‌درکی ارائه کند، احتمال موفقیت بیشتری دارد. در حالی که محتواهای شخصی‌تر و ذهنی‌تر سخت‌تر می‌توانند جای خود را حفظ کنند.
راستش را بخواهید، تولید چنین محتوایی با هوش مصنوعی تقریباً غیرممکن است.

راستی، شاید کنجکاو شده باشید که آیا این مقاله‌ای که می‌خوانید با کمک هوش مصنوعی نوشته شده؟ پاسخ صریح: «نه.» فقط در چند مورد، از هوش مصنوعی برای پیشنهاد واژه‌های جایگزین کمک گرفته شده.

محدودیت‌های محتوای تولید شده با هوش مصنوعی در سئو

هرچند هوش مصنوعی می‌تواند سرعت تولید محتوا را بالا ببرد که بدون شک مزایایی برای سئو دارد اما هنوز به یک تکنولوژی کاملاً خودکار تبدیل نشده است.

برای مثال، بسیاری از مدل‌های هوش مصنوعی نمی‌توانند تشخیص بدهند اطلاعاتی که از اینترنت جمع‌آوری می‌کنند دقیق، معتبر یا به‌روز است یا خیر. ممکن است اطلاعات نادرست، غیرقابل اعتماد یا حتی سوگیرانه وارد محتوا شود. علاوه بر این، مدل‌های هوش مصنوعی به داده‌های محدودی تکیه دارند.

مثلاً ChatGPT در نسخه‌ رایگان فقط به داده‌های قبل از سال ۲۰۲۱ دسترسی دارد. اگر از آن بخواهید مقاله‌ای درباره‌ «برترین آمارهای تیک‌تاک در سال ۲۰۲۴» بنویسد، احتمالاً اطلاعاتی ارائه می‌دهد که منقضی شده است. در این صورت، گوگل ترجیح می‌دهد مقالاتی با داده‌های به‌روزتر را رتبه بالاتری بدهد که طبیعتاً  بر جایگاه شما در نتایج جستجو تأثیر منفی خواهد گذاشت.

از طرفی، مسئله‌ محتوای تکراری هم مطرح است. تصور کنید هزاران بازاریاب به ChatGPT یک سوال یکسان بدهند و پاسخ‌های مشابه را مستقیماً در وب‌سایت‌های خود قرار دهند. وقتی گوگل این صفحات را ایندکس کند، احتمالاً متوجه غیر منحصربه‌فرد بودن یا ضعف در تخصص محتوا می‌شود.

البته این به این معنا نیست که محتوای تولید شده با هوش مصنوعی ذاتاً بی‌ارزش است. اما باید قبول کنیم که محتواهای نوشته شده توسط AI به تنهایی برای رقابت در موتورهای جستجو کافی نیستند. برای برجسته شدن، باید ترکیبی از تخصص انسانی و دیدگاه منحصربه‌فرد را به کار ببرید.
مراقب باشید که محتوای تولیدی شما با محتوای موجود در صفحات نتایج جستجو یکی نباشد. حتی در آموزش‌های گام‌به‌گام هم می‌توانید تجربه‌ی واقعی اضافه کنید. مثلا توضیح دهید تیم شما، مشتریان یا کارشناسانتان چطور فلان کار را انجام داده‌اند. این کار اصالت و ارزش محتوای شما را چند برابر می‌کند.

خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!
خبرنامۀ یکتانت را از دست ندهید!

هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات، اخبار و نکات آموزشی بازاریابی و تبلیغات را برای شما می‌فرستیم.

۵ نکته برای استفاده از محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی

۱. روراست باشید

«شاید در نگاه اول غیرمنطقی به نظر برسد، اما در دنیایی که به سمت یکپارچه شدن با هوش مصنوعی پیش می‌رویم، شفافیت با مخاطبان درباره‌ نحوه‌ استفاده از هوش مصنوعی برای ایجاد اعتماد، اهمیت حیاتی دارد.» این را «کیمبرلی هوانگ»، مدیر بازاریابی محتوایی Litmus، می‌گوید.

حتی اضافه کردن یک جمله‌ی ساده که به مخاطب اطلاع بدهد از هوش مصنوعی بهره گرفته‌اید، می‌تواند در ایجاد حس اعتماد تاثیر زیادی داشته باشد. مثلا در انتهای خبرنامه بنویسید این ایمیل با کمک هوش مصنوعی نوشته شده است.

۲.بر رهبری فکری (Thought Leadership) تمرکز کنید.

همه می‌دانیم که بازاریاب‌ها تحت فشار شدید زمانی کار می‌کنند و دائماً با ددلاین‌های فشرده روبه‌رو هستند. در چنین شرایطی، وسوسه‌ استفاده از هوش مصنوعی برای تولید سریع محتوا طبیعی است اما این رویکرد کمکی به ایجاد ارتباط واقعی با برند شما نمی‌کند.

«لینزی چپکما»، مدیرعامل و یکی از بنیان‌گذاران Casted، به همین دلیل تاکید می‌کند که باید بر محتوای رهبری فکری انسانی تمرکز کرد.

او می‌گوید:
«هوش مصنوعی مولد شاید یک راه‌حل کوتاه‌مدت ارائه دهد، اما ابداً راهکار پایداری برای روایت داستان برند یا ساختن روابط واقعی با مشتریان نیست.»

چپکما ادامه می‌دهد:
«بازاریاب‌ها باید استراتژی‌های خود را حول تولید محتوای اصیل و انسان‌محور مانند پادکست‌ها، وبینارها و ویدئوها بنا کنند. سپس این محتواها را در سایر کانال‌های بازاریابی بازنشر دهند تا دسترسی گسترده‌تری ایجاد شود.»

ایبوک‌های رایگان آموزشی
ایبوک‌های رایگان آموزشی

با ایبوک‌های یکتانت، از تولید محتوای حرفه‌ای تا تبلیغات در گوگل را رایگان یاد بگیرید!

دانلود رایگان arrow-left

۳. مراقب فرآیندهای جدید خودکار باشید.

ابزارهایی مثل ChatGPT فرصت‌های تازه‌ای برای خودکارسازی و مقیاس‌دهی فرآیندهایی ایجاد کرده‌اند که قبلاً زمان زیادی از ما می‌گرفتند. این ابزارها می‌توانند محتوا را تحلیل کنند، بینش بهتری ارائه دهند یا محتوایی تولید کنند که هدفش رتبه گرفتن در موتور جستجو باشد.

به عنوان یک مثال واقعی:
شرکت Meta توانست ترافیک ماهانه‌ جستجوی خود را دو برابر کند؛ آن هم با کمک یک ابزار سئو مبتنی بر هوش مصنوعی که کلمات کلیدی غیر برند را هدف گرفت. آن‌ها همچنین با استفاده از همین تکنولوژی سایت‌شان را برای لینک‌های شکسته، متادیتای ناقص و سرعت پایین صفحات بررسی و اصلاح کردند.

البته مدیر این برند هشدار می‌دهد که با وجود همه‌ی این امکانات، همچنان نظارت انسانی ضروری است.
او تاکید می‌کند:
«باید با هوش مصنوعی مولد آزمایش و تجربه کنیم، اما حضور کارشناسان سئو برای بررسی کیفیت فرایندهای خودکار شده حیاتی است.»

مقاله پیشنهادی: آموزش ساخت عکس با هوش مصنوعی

۴. از هوش مصنوعی برای تولید «محتوای هدفمند» استفاده کنید.

در گفت‌وگویی که با «پیتر اوکالاهان»، مدیر بازاریابی ScrapingBee داشتم، نکته‌ی جالبی مطرح شد که در ابتدا کمی غافلگیرم کرد:
«هوش مصنوعی در ابتدا برای تحلیل داده ساخته شد، نه برای تولید محتوا.»

به همین دلیل، ScrapingBee بیشتر از هوش مصنوعی برای رصد تغییرات در روندهای جستجو استفاده می‌کند. این کار باعث می‌شود آن‌ها سریعاً استراتژی سئوی خود را تغییر دهند و بر موضوعات مرتبط‌تر تمرکز کنند.
پیتر می‌گوید:
«به جای اینکه فقط حجم محتوا را زیاد کنیم، از هوش مصنوعی برای تولید محتوای هدفمندی استفاده می‌کنیم که واقعاً در حال جذب توجه است.»

مثلاً تیم اوکالاهان، استفاده از هوش مصنوعی را در تحلیل رقبا هم گسترش داده‌اند.
«با اسکرپ کردن (جمع‌آوری خودکار) مقالات وبلاگ رقبا و اجرای ممیزی‌های محتوایی مبتنی بر هوش مصنوعی، توانستیم شکاف‌هایی در استراتژی‌های آن‌ها پیدا کنیم. این کار به ما اجازه داد مقالات فنی بسیار دقیق و تخصصی بنویسیم که مستقیماً به مشکلات رایج توسعه‌دهندگان پاسخ می‌دهند.»

«آنتونیو چرنیلی»، بنیان‌گذار آژانس Peakflow، هم دیدگاه مشابهی دارد.
او می‌گوید محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی می‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد، به شرطی که قبل از انتشار، کمی «عشق تحریریه‌ای» به آن اضافه شود.

آنتونیو معتقد است:
«مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که بازاریاب‌ها می‌خواهند شش ساعت کار شامل تحقیق، ساختاردهی، ایده‌پردازی و نوشتن را به یک کار ۱۵ دقیقه‌ای تبدیل کنند. البته وسوسه‌انگیز است، اما هوش مصنوعی هنوز در آن حد نیست.»

او همچنین اضافه می‌کند که یک موضوع می‌تواند به ۲۰ شکل مختلف پوشش داده شود و انتخاب بهترین روش، بستگی به مخاطب هدف (ICP)، محصول یا خدمات شما، وضعیت بازار و محتوای رقبا دارد. این بخش از ساختاردهی که حتی بعضی نویسندگان انسانی هم نادیده‌اش می‌گیرند باید در حیطه‌ کار انسان باقی بماند.

آنتونیو نتیجه می‌گیرد:
«می‌توانید برای تحقیق، نگارش یا حتی ایده‌پردازی از هوش مصنوعی استفاده کنید، اما همیشه باید یک انسان حضور داشته باشد تا مسیر محتوا را در راستای برندتان هدایت کند.»

۵. محتوای کم‌ارزش را هرس کنید.

تیم Userpilot مجبور شد ۸۴۷ پست وبلاگی را پاک کند که بخش زیادی از آن‌ها به صورت برنامه‌ریزی‌شده (و اغلب با کمک هوش مصنوعی) تولید شده بودند.
آن‌ها محتوایی که بازدید یا نرخ تبدیل پایینی داشت یا ارزش واقعی برای مخاطب نداشت را حذف کردند. در نتیجه افزایش ۱۶٪ ترافیک و هموار شدن راه برای رسیدن به بالاترین آمار بازدید سایت در تاریخ فعالیتشان!

جمع‌بندی

برای موفقیت در دنیای سئو و تولید محتوای مبتنی بر هوش مصنوعی، بازاریاب‌ها باید قدرت AI را با نظارت انسانی، تخصص و دیدگاه منحصربه‌فرد ترکیب کنند.

مهم است که بر تولید محتوای ارزشمند، تخصصی و متناسب با نیاز مخاطب تمرکز کنید.
از هوش مصنوعی برای صرفه‌جویی در زمان و ارتقای کیفیت کار خود استفاده کنید، اما همیشه رد پای انسانی و شخصی خود را به محتوا اضافه کنید تا برجسته شوید.

با ترکیب استراتژی‌های هوشمند، ویرایش محتوای کم‌ارزش و شفافیت در استفاده از هوش مصنوعی، برند شما می‌تواند اعتماد بسازد، ارتباط واقعی با مخاطب برقرار کند و در دنیای دیجیتال همیشه در حال تغییر، یک قدم جلوتر بایستد. اگر شما هم تجربه مشابهی در زمینه استفاده از هوش مصنوعی داشتید با ما به اشتراک بگذارید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آموزش ساخت بهترین محتوای تبلیغاتی