
تبلیغات کلیکی چیست ، همه آنچه باید بدانید
در این مطلب سعی شده تا ابتدا با تعریف تبلیغات کلیکی آشنا شویم، هزینه یک کمپین تبلیغات کلیکی چگونه محاسبه میشود را بدانیم، مزایا و معایب تبلیغات کلیکی چیست را بدانیم و در نهایت نیز درباره معیارهای سنجش عملکرد یک کمپین تبلیغات کلیکی صحبت کردیم.
تعریف تبلیغات کلیکی چیست
در تبلیغات محیطی سنتی شما بنری طراحی میکنید و در شهر نصب میکنید. ممکن است خیلی خوب دیده شود و به یادماندنی باشد. ممکن هم هست که اصلاً بازخورد خوبی برای شما نداشته باشد. در هرکدام از این حالتها، آژانس تبلیغاتی از شما به یک میزان دریافت وجه خواهد داشت در حالی که شما دوست ندارید برای این دو حالت که برای شما خیلی فرق دارند، یک میزان پول پرداخت کنید.
در روشهای بازاریابی آنلاین اما قضیه متفاوت است. شما میتوانید کاملاً دقیق بسته به میزان بازخوردی که گرفتهاید، هزینه آن را به آژانسهای تبلیغاتی دهید. این پرداخت یا بسته به تعداد نفراتی که تبلیغات شما را دیدهاند خواهند بود (Cost Per Mile) يا بسته به تعداد نفراتی که تبلیغات شما را دیدهاند و به آن علاقهمند شده و روی آن کلیک کردهاند (Cost Per Click).
CPM یا CPC ؟ کدام یک
بسته به هدف اصلی یک کمپین بازاریابی که قصد اجرای آن را دارید میتوانید یکی از این موارد را انتخاب کنید. اگر فقط قصد دیده شدن دارید و نه قصد فروش یا هدایت افراد به یک صفحه فرود، پرداخت به ازای هر نمایش برای شما بهتر است. به علاوه آنکه قیمت PPM پایینتر است. ولی اگر میخواهید فقط به ازای کسانی که به سایت شما آمدهاند یا خریدی داشتهاند پرداخت کنید یا هدفتان فروش بیشتر است تبلیغات کلیکی بسیار بهتر است.
به طور کلی در طول زمان به دلیل بازخورد بهتر تبلیغات کلیکی، نوع تبلیغات پرداخت به ازای نمایش بسیار کمرنگ شده و بسیاری از آژانسها این نوع خدمات تبلیغاتی را ارائه نمیدهند. به این دلیل که بسیاری از کسانی که جزء نمایشها هستند و شما به ازای آنها پرداخت میکنید ممکن است اصلاً تبلیغ شما را ندیده باشند یا به آن دقت نکرده باشند و صرفاً در حال مطالعه بخش دیگری از یک صفحه هستند و توجهی به تبلیغ شما نکردهاند.
قیمت و تعرفه تبلیغات کلیکی چیست
همانطور که گفته شد شما به ازای هر کلیکی که انجام میشود پولی را پرداخت میکنید؛ یعنی اگر قیمت هر کلیک در یک وبسایت ۱۰۰ تومان باشد و شما بگویید که من ۱۰ هزار کلیک میخواهم باید یک میلیون تومان پرداخت کنید.
تعداد کلیک مورد درخواست × قیمت هر کلیک = هزینه تبلیغات کلیکی
در ایران، معمولاً میانگین قیمت هر کلیک معمولی بدون هدفگذاریهای خاص ۳۰۰ تومان است. به این سبک قیمتگذاری هر کلیک، قیمتگذاری نرخ ثابت میگویند.
سبک دیگر قیمتگذاری، بر اساس مناقصه است. به این معنی که قیمت هر کلیک را خود تبلیغدهنده مشخص میکند و آژانس تبلیغاتی فقط کف قیمت را مشخص میکند. از این رو که جایگاههای درج یک تبلیغات در سایتهای پربازدید محدود است همه تبلیغاتها امکان نمایش نخواهند داشت. از این روست که اینجا یک حالت رقابت برای تصرف جایگاههای تبلیغاتی به وجود میآید که هرکس قیمت کلیک خود را بالاتر در نظر بگیرد شانس دیده شدنش در این سایتها بیشتر شده و تبلیغات او بیشتر نمایش داده میشود در مقایسه با سایر تبلیغهای باکلیک ارزانتر (البته همه اینها در صورتی است که محتوای تبلیغات و بنر شما کیفیت خوبی داشته باشد).
از این رو که سایتهای ناشر تبلیغات به دنبال افزایش درآمد خود و حفظ رضایت کاربران خود هستند بنابراین دوست دارند جذابترین و گرانترین تبلیغاتها را نمایش دهند که این کار به صورت اتوماتیک توسط سیستم آژانسهای تبلیغاتی انجام میگیرد تا هر دو طرف تبلیغدهنده و ناشر کاملاً راضی باشند.
چگونه برای سایتمان تبلیغات کلیکی بگیریم
برای شروع یک کمپین تبلیغات کلیکی شما باید ابتدا یک کمپین طراحی کنید.در طراحی کمپین باید دقیق مشخص شود که هدف اصلی شما از اجرای تبلیغات کلیکی چیست، مخاطب کیست و محتوایی که برای او آماده میکنید نیز باید طوری طراحی شود که شما را به هدف تعیین شده برساند. مرحله بعدی آن است که با کمک پلتفرم تبلیغاتی یکتانت کمپین خود را اجرا کنید و سپس بازخورد و گزارش اجرای آن را در لحظه دریافت کنید. همکاران ما در یکتانت میتوانند در طراحی و پیادهسازی کمپین شما را راهنمایی کنند. همچنین در مطلب شروع تبلیغات بنری کلیکی توضیحات خوبی داده شده است.
از کدام پلتفرمها یا آژانسهای تبلیغات آنلاین استفاده کنیم
در کشور ما در سالهای اخیر آژانسهای زیادی شروع به فعالیت کردهاند که هرکدام در حوزههای خاصی از تبلیغات تلاش میکنند تا مشتریان و ناشران خود را جذب کنند. از آنجا که حوزه تبلیغات اینترنتی بسیار حائز اهمیت است حتماً تلاش کنید تا با شناخت کامل انتخاب کنید.
راهکار بسیار مهم در انتخاب آن است که پرس و جو کنید که برندهای مطرح و استارتاپهای موفق کشور از کدام آژانس استفاده میکنند. با جستجویی ساده در سایتهای پربازدید ایران میتوانید ببینید که برندهایی مثل بامیلو، دیجیکالا، گروه اسنپ و …. همگی سایتهایی هستند که چندین کمپین خود را با پلتفرم تبلیغات آنلاین یکتانت اجرا کرده و میکنند.
از سویی دیگر برترین و پربازدیدترین سایتهای ناشر و تبلیغکننده نیز تنها با پلتفرم یکتانت کار میکنند.
گوگل نیز یک سرویس تبلیغات کلیکی مربوط به خود را دارد به نام گوگل ادز. همانطور که در شکل زیر میبینید شما میتوانید برخی کلیدواژههای خاص را از گوگل ادز به صورت مناقصهای خریداری کنید تا در صورت جستجو شدن آن کلیدواژه لینک مورد نظر شما با عنوان موردنظرتان نمایش داده شود که در این صورت نیز باید به ازای هر کلیک مبلغی را با ارزهای رایج به گوگل پرداخت کنید.
معایب تبلیغات کلیکی چیست
هرآنچه تا به به اینجا گفتیم همه از محاسن تبلیغات کلیکی نسبت به تبلیغاتهای سنتی بود اما آیا تبلیغات کلیکی فاقد معایب است؟
تا حدی گران است
اگر مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست را خوانده باشید و با انواع مختلف بازاریابی دیجیتال آشنا شده باشید میدانید که روشهای دیگری در بازاریابی دیجیتال وجود دارد که هزینههای بسیار کمتری به شما تحمیل میکنند. اما این هزینه بیشتر تبلیغات کلیکی به این دلیل است که بسیار زودبازدهتر از بازاریابی محتوایی یا اجرای سئو است. اگرچه قیمت معمول تبلیغ کلیکی در ایران حداقل ۲۰۰ تومان است اما در پلتفرم یکتانت شما میتوانید با تبلیغات همسان با قیمت کلیکی ۵۰ تومان هم بازخورد خوبی داشته باشید و بتوانید کمپین خود را اجرا کنید.
مراقب کلیکهای جعلی باشید.
ممکن است برخی از کلیکهایی که شما پول آن را پرداخت کردهاید و به سایت شما آمدهاند، از طرف کسانی نباشد که به تبلیغ شما علاقهمند شدهاند. منظور چنین کلیکهایی است:
- کلیک جعلی رقبا با هدف اتلاف بودجه تبلیغاتی شما
- کلیک جعلی ناشرها با هدف افزایش درآمد خودشان
- کلیک جعلی مشتریان ناراضی با هدف ضربه زدن به کسبوکار شما
- کلیک جعلی توسط رباتهای آژانس تبلیغاتی با هدف افزایش درآمد خود
یک آژانس تبلیغاتی خوب میتواند کلیکهای جعلی ۳ مورد اول را به حداقل برساند به طوری که هزینه شما بیهوده به هدر نرود اما مورد چهارم که بیشترین آسیب را میتواند به شما بزند را نمیتوان به سادگی متوجه شد. برخی آژانس تبلیغات آنلاین به دلیل این که از هر کلیک سود بدست میآورد، برای افزایش سود خود ممکن است رباتی بسازد که کلیکهای جعلی انجام دهد و تعداد کلیکها را به شما زیاد نشان دهد و از آن طرف تعداد کلیکها را به سایت ناشر کمتر از واقعیت نشان دهد تا سود خود را بیشینه کند. به مرور این گونه رفتارها بسیاری از تبلیغدهندگان را نسبت به تبلیغات کلیکی بدبین کرده است چرا که هزینه زیادی کردهاند و بازخورد خوبی نگرفتهاند.
فهمیدن اینکه آیا یک آژانس تبلیغات دیجیتال کلیکهای جعلی (Fraud rings) را به سایت شما روانه میکنند یا خیر، امری پیچیده و فنی است که نیازمند آن است که تیم فنی برنامهنویسی متخصصی را استخدام کنید تا این موضوع را شناسایی کند که خب این امر هزینه مضاعفی بر دوش شرکت شما خواهد گذاشت. سیستم یکتانت با کد اسکرپیتی که در اختیار شما قرار میدهد سعی کرده تا تماماً همه کلیکها و نتایجی که از هر کلیک بدست آمده را بهطور شفاف به شما نشان دهد تا بتوانید کاملاً بهینه کمپین خود را برگزار کنید و نگرانی بایت این کلیکهای جعلی نداشته باشید.
چه زمانی به سراغ تبلیغات کلیکی برویم
۱. استفاده به عنوان مکمل برنامه سئو
میدانیم که اجرای یک استراتژی سئو مناسب بسیار زمانبر است و ممکن است دیرتر از زمانی که میخواهیم بتوانیم به بازار نفوذ کنیم در چنین مواقعی گاهاً توصیه میشود که تبلیغات کلیکی میتواند مکمل خوبی برای رشد ترافیک سایت باشد.
۲. هنگامی که بخواهیم محصول یا خدمتی جدید معرفی کنیم.
هنگامی که شما امکان جدیدی به محصول یا خدمات خود افزودهاید یا به طور کلی محصول یا خدمت جدیدی ایجاد کردهاید گاهاً قصد دارید تا آن را به بخش زیادی از بازار مورد نظر خود معرفی کنید و برندسازی خوبی را برای آن پایهگذاری کنید.
۳. هنگامی که میخواهید با یک رقیب شناخته شده مقابله کنید.
رقبای بزرگ شما قطعاً در کلیدواژههای دلخواه شما در موتور جستجوی گوگل جا خوش کردهاند و رسیدن به موقعیت دلخواه در نتایج گوگل کار بسیار زمانبری است. در این مواقع نیز میتوانید از کمپین کلیکی ادوردز یا تبلیغات کلیکی بهره ببرید تا با پرداخت پول حضور خود را در صدر نتایج ایجاد کنید.
چه زمانی به سراغ PPC نرویم
۱. برای ایجاد بنیانهای حضور آنلاین
هنگامی که به تازگی میخواهد حضور خود را در دنیای مجازی بنیانگذاری کنید استفاده از کمپینهای تبلیغات کلیکی اقدام مناسبی نیست. بهتر آن است که پس از قدری فعالیت مستمر روی وبسایت و سایر روشهای بازاریابی دیجیتال مثل سئو و بازاریابی محتوایی به سراغ PPC بروید تا مشتریان تازه جذب شده شما با یک سایت نوپای کممحتوا روبرو نشوند.
۲. هنگامی که در حال رقابت با کسب و کارهایی هستید با بودجههای تبلیغاتی سنگین دارند
اکثریت پلتفرمهای تبلیغات اینترنتی از مدل قیمتگذاری مناقصهای استفاده میکنند و این بدین معنی است که یکی از عوامل مهم موفقیت یک کمپین در بودجه تبلیغاتی شرکت است. لذا اگر میخواهید کمپینی مشابه تبلیغات کلیکی رقیب خود بروید که بودجه بسیار سنگینتری نسبت به شما اختصاص داده است احتمال موفقیت خود را کاهش دادهاید. اما عوامل موفقیت دیگری میتواند به کمک شما بیاید تا شما نیز بتوانید کمپین موردنظر خود را اجرا کنید مثل آن که در زمان دیگری یا برای مخاطبان دیگری یا با محتوای دیگری کمپین خود را طراحی کنید.
۳. هنگامی که در صنعت شما قوانین سختی برای تبلیغات وجود دارد.
برای برخی صنایع یا محصولات در کشور موانعی برای تبلیغات کلیکی وجود دارد و یا همچنین برای برخی تصاویر و محتواها. اگر چنین است نمیتوانید تبلیغات کلیکی داشته باشید.آژانسهای تبلیغات دیجیتال از اجرای اینگونه کمپینها جلوگیری میکنند.
۴. اگر ظرفیت لازم برای مدیریت یک کمپین را ندارید.
اجرای یک کمپین بسته به بودجه تبلیغاتی شما میتواند بار کاری زیادی روی دوش تیم شما و یا زیرساختهای فناوری اطلاعات شما قرار دهد. اگر تیم شما ظرفیت مدیریت درخواستها و مشتریان جدید را ندارد یا سایت شما ظرفیت پذیرش همزمان چند هزار نفر کاربر را ندارد کمپین تبلیغات کلیکی خود را ایجاد نکنید.
معیار سنجش بازخورد یک کمپین تبلیغات کلیکی چیست
یکی از شاخصهای کلیدی عملکرد یک کمپین خوب آن است که بازدهی سرمایه (ROI) خوبی داشته باشد. برای به دست آوردن ROI کمپین خود اعداد زیر را روی یک کاغذ بنویسید.
قیمت هر کلیک: p
ميانگین خرید هر مشتری: i
نرخ تبدیل کلیککننده به مشتری به صورت درصد: c
حال بازدهی سرمایه شما اینگونه به دست میآید:
(ci – p) / (p) = ROI
بدیهی است هرچقدر این عدد بزرگتر باشد کمپین پرسودتری داشتهایم و موفقیتآمیزتر بوده است.
شاخص ROI برای مواردی است که هدف شما از کمپین فقط افزایش سود است. اگر ایجاد آگاهی از برند برای شما هدف اصلی است به جای ROI میتوانید شاخص CTR (نرخ کلیک به نمایش) را محاسبه کنید.
(تعداد نمایش تبلیغ) / (تعداد کلیک تبلیغ)=CTR